Eugen Gladun – medicul, savantul și omul de stat care se identifică cu istoria medicinei autohtone
- 975 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” continuă șirul articolelor comemorative, în semn de omagiu personalităților notorii care au stat la baza fondării și dezvoltării instituției, dar și al sistemului național de sănătate. Unul dintre titanii medicinei autohtone este considerat și profesorul universitar Eugen Gladun – medic ilustru, pedagog iscusit, savant remarcabil și om de stat, promotor al valorilor științifice autohtone și general umane. Astăzi ar fi împlinit 85 de ani de la naștere.
Eugen Gladun s-a născut la 27 aprilie 1936 în satul Nesfoaia, r-nul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, România (în prezent – Ucraina), într-o familie de învățători. În anul 1953 a fost admis la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). După absolvire, în 1959, și-a început activitatea de medic obstetrician-ginecolog la Spitalul din orașul Lipcani, raionul Briceni.
În anul 1961 este admis în doctorat pe lângă Catedra de obstetrică și ginecologie a ISMC, unde a activat în calitate de asistent, ulterior – conferenţiar. În 1970 susține teza de doctor în științe medicale, iar începând cu anul 1971, timp de câteva decenii, conduce Catedra de obstetrică și ginecologie, mai întâi în cadrul Facultății de Pediatrie, apoi – la Medicină Generală, iar mai târziu la Facultatea de Perfecționare a Medicilor. Aria cercetărilor sale a inclus probleme stringente pentru sistemul medical din republică, precum: gestozele, infecțiile intrauterine, infertilitatea, prematurația ș.a. În anul 1985, Eugen Gladun susține teza de doctor habilitat în științe medicale – un studiu de pionierat pentru acele timpuri, având implementări originale în chirurgia obstetricală și ginecologică, și obține titlul de profesor. Domnia Sa a desfășurat o amplă activitate didactică și științifică și a contribuit la fondarea unei noi școli de obstetricieni-ginecologi, care erau inițiați cu tendințele și direcţiile de cercetare actuale în domeniu. Concomitent cu funcția de șef catedră, Eugen Gladun a îndeplinit și atribuțiile de decan al Facultății de Pediatrie, timp de 15 ani.
În 1998 Eugen Gladun este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în același an fiind desemnat ministru al sănătății. Este unul dintre fondatorii Institutului de Cercetări în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului și a fost director al acestei instituții timp de 15 ani.
A publicat peste 200 de lucrări științifice, inclusiv 17 monografii, manuale și materiale didactice, a înregistrat peste 220 de propuneri de raționalizare, cinci invenții, 70 de inovații ș.a. Sub conducerea Domniei Sale au fost susținute 24 de teze de doctor în științe medicale și 8 teze de doctor habilitat. În anul 2000 profesorul Gladun este ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
Pe parcursul mai multor ani, profesorul Eugen Gladun a fost președinte al Societăţii Obstetricienilor și Ginecologilor din Republica Moldova, vicepreședinte al Asociației Obstetricienilor și Ginecologilor din România, redactor-șef al revistei „Buletin de perinatologie”, exercitând cu demnitate și alte funcții cu responsabilitate socială.
Pentru merite deosebite în activitatea didactică, științifică și clinică, profesorul universitar Eugen Gladun a fost apreciat cu medalia „Meritul Civic” și cu cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”, iar în 1999 a devenit Laureat al Premiului de Stat în domeniul științei și tehnicii. Domnia Sa este unicul medic din republică care s-a învrednicit de înaltul titlu „Lucrător Emerit al Școlii Superioare din RSSM”.
Profesorul Eugen Gladun a rămas în amintirea posterității drept o personalitate marcantă, având o contribuție colosală în dezvoltarea medicinei din Republica Moldova. Distinsul doctor s-a stins din viață la 30 mai 2014.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii